Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren. Finner du inte det du söker, vänligen kontakta oss per mail eller telefon ska vi göra allt för att hjälpa dig!

Vad menas med porträttbild och hel- eller halvbild, måste fötterna vara med?

En porträttbild är en närbild av huvudet med del av axlarna inkluderat. Den andra bilden som är hel- eller halvbild är med längre distans från modellen så att man kan se helheten i stylingen. Fötterna måste alltså inte vara med om man inte vill.

Måste bilderna vara tagna i en studio eller får man fota utomhus?

Det finns ingen regel som styr detta. Se bara till att det inte är för rörig bakgrund så att det tar över fokus från håret på dina modeller. Ljuset är viktigt så färgerna blir rättvist återgivna.

Får man fota svartvita bilder?

Nej, bilderna måste vara i färg.

Är det tillåtet att använda extensions, peruk eller head pieces?

Ja, det är tillåtet.

Får man retuschera bilderna?

Ja, det är tillåtet. Du får till exempel förbättra hy och eventuellt justera färgen så bilden återger det verkliga resultatet.

Måste man ha en professionell fotograf?

Nej det är inte nödvändigt om du är duktig på att fotografera själv. Tänk på ljuset, hur skuggor faller, vilken bakgrund du har och att det är riktigt hög upplösning på bilderna. I första skedet är bilderna jätteviktiga. Det är bara på dem du får din första poängsättning. Sen kommer livemomentet.

Kan man bli nominerad utan att redan vara känd som frisör?

När juryn bedömer dina bilder så vet de inte namnet på frisören. Inte vilken stad du kommer ifrån, inte vilken salong du jobbar på. Så svaret är Ja, absolut!

Om jag blir nominerad, måste jag ha samma modell på livemomentet som jag haft på en av bilderna?

Nej, det måste du inte. På livemomentet ska du återskapa en av dina bilder/ modeller inför jury och publik. Om du inte har tillgång till någon av dina modeller kan du välja en annan men genomföra en motsvarande klippning/ uppsättning ”med tydlig inspiration” av ditt tävlingsbidrag.

Om jag blir nominerad- ska min modell då gå visning på Årets Frisör galan?

Ja, om du tävlar i livemomentet så kan din modell få göra en kort visning på galakvällen. Men detta får ni information om i förväg.

Måste man ha frisörlicens för att tävla i Årets Frisör?

Ja, det måste man. Årets Frisör är en tävling för frisörer och då är gesällbrevssystemet vårt enda verktyg att använda oss av. Alla som har avlagt gesällprov eller delprov kan hämta ut en frisörlicens hos Frisörernas Yrkesnämnd.

Måste alla i ett team ha frisörlicens?

Ja

Vart beställer jag min frisörlicens?

Det gör du enkelt på www.frisorlicens.se

Måste jag hunnit få min licens när jag skickar in bilderna?

Nej, det räcker med att du har 1. ansökt eller 2. anmält dig till ett gesällprovstillfälle som sker innan nomineringstiden har gått ut.

Kan jag tävla och bli nominerad i flera kategorier?

Du kan tävla i flera kategorier men kan bara bli nominerad i en. Det gäller inte kategorin Team. Dvs, du kan nomineras i Årets Dam och samtidigt ingå i ett nominerat Team.